Mistrzowie Kuchni: Wolfgang P. Menge

Urodzony 28 lipca 1952 roku w Augsburgu. Po szkole szkolenie jako bankier, a następnie „Studium Generale” (8 lat) z różnymi priorytetami (m.in. prawo bankowe i ekonomia, muzyka i nauki historyczne, geografia i teologia). Zmiana w gastronomii w połowie lat 70. dzięki szkoleniu na szefa kuchni w König-Betriebe w Kolonii.

W 1979 r. przeprowadzka do Bayreuth i bezpłatne gotowanie na specjalnych imprezach.

Od 1988 do 2005 szef kuchni „Międzynarodowego Festiwalu Młodych w Bayreuth”.

Poza kulinarnymi pobytami w Austrii, Francji, Grecji, Hiszpanii, Belgii, Holandii, Szwecji, Senegalu, Tunezji, Kanadzie, Japonii, Włoszech, na MS Independia, a od 1998 szef kuchni przy budowie lokali gastronomicznych w „Neue Länder” i Doradztwo w zakresie lokali gastronomicznych.

Od 1990 kontakt z „Instytutem Komunikacji Międzynarodowej i Zagranicznej Wymiany Kulturowej” oraz Katedrą „Międzykulturowych Studiów Niemieckich” na Uniwersytecie w Bayreuth.

Od 1991 stały gościnny wykładowca języka niemieckiego na Uniwersytecie Orleańskim we Francji. Coroczny udział w krajowych i międzynarodowych kolokwiach interdyscyplinarnych w Niemczech, Francji i Japonii.

Od 1994 współzałożyciel „International Working Group for Cultural Research of Food” i pracownik Letniego Uniwersytetu w Bayreuth.

1995 Pierwszy kontakt Euro-Toques ze mną.

1996 nominacja na szefa kuchni Euro-Toques.

1998 nominacja na międzynarodowego ambasadora Euro-Toques.

W dziedzinie zdrowego odżywiania w Deutsche Telekom, Technology Group South (Bawaria) i Niemieckiej Federacji Diabetologicznej w Bayreuth od 2001 roku, dokooptowany członek „Niemieckiej Akademii Kulinarnej”, dalsze doradztwo w ramach projektu „Wiedza o zdrowiu Oberfranken” na Uniwersytet w Bayreuth, doradztwo.

2004 Udział w międzynarodowym sympozjum Bacher Chefs.

Od lipca 2006 prowadzi własną szkołę gotowania w Creußen i kontynuuje gotowanie za darmo, doradztwo i nauczanie.

Od października 2008 Prezes Euro-Toques Germany eV.www.eurotoques-deutschland.de

Udział w konkursie „Het Glazen Kalf” w dniu 28 stycznia 2009 r. w Maastricht.

Od 2009 członek jury wielu konkursów kulinarnych w Polsce i za granicą.

Współredaktor Studiów Kulinarnych.

Od stycznia 2010 do 2013 roku wiceprezes Euro-Toques International.

Od 2018 Dyrektor AREGALA Niemcy & Gotuje bez granic.

Od 2020 roku World Chef Choice Federation Indie Prezydent dla Niemiec.

Członek honorowy wielu organizacji kulinarnych na całym świecie.

Gotował dla wielu ministrów federalnych i prowincjonalnych, tym samym wielokrotnie dla dr Angeli Merkel, dr G. Becksteina, polityków, Członkowów Korpusu Dyplomatycznego, kardynała sekretarza stanu Tacisio Bertone; Caritas i Biskupa Bydgoski, w Parlamencie Europejskim w Brukseli, na Zielonym Tygodniu w Berlinie na stoisku Komisji Europejskiej oraz „pro agro” w „Hali Brandenburskiej”, regularnie z okazji wręczenia nagrody Kobiety Europy w Berlinie, podczas Endenicher w Bonn i regionalnego festiwalu kulinarnego w Schwäbisch Hall podczas gali charytatywnej na rzecz Euro natura; kilkakrotnie na targach BioFach w Norymberdze; dla Szwajcarskiego Banku Paribas, dla Niemiecki Telekom i Yellow Forum; Rehau AG, Robustus GmbH; księżycowego jeźdźca James’a B. Irvin’a (Apollo 15), The Klostertaler, Backstreet Boys, dyrygent James Levine, Antonio Papano, Christian Thielemann, Christobal i Pedro Halffter, Jun Merkel, Donald C. Runnicles, Marc Albrecht, Wolfgang Gönnenwein; dla kompozytora Jens Joneleit, Giora Feidman; a także: śpiewacy Uta Priew, Bernd Weikl, Falk Struckmann, Sir Donald Mc Intyre, Siegfried Jerusalem, Matthias Hölle i man.

Z wielką radością chcemy ogłosić i zaprosić Państwa na I Ogólnopolski Konkurs z Łowienia i przyrządzania karpia, który odbędzie się w malowniczym hotelu położonym w sercu Mazur Zachodnich z dala od aglomeracji.

Wydarzenie będzie miało miejsce 21-24 kwietnia 2023 w Pałacu Mortęgi Hotel & SPA****

Konkurs kierowany jest do kucharzy na co dzień pracujących w restauracjach, restauracjach hotelowych oraz do uczniów szkół gastronomicznych.

Uczestnicy będą musieli złowić oraz przyrządzić karpia złowionego ze Stawu Mortęskiego.

W jury zasiądą kucharze o międzynarodowym pochodzeniu.

Pałac Mortęgi Pałac Mortęgi, sala restauracyjna

Michal Karas

Autor

Michal Karas

Polecamy

Powiązane Artykuły