Mistrzowie Kuchni: Krzysztof Szulborski

Krzysztof Szulborski (ur. 26 lutego 1970 w Gdańsku) – kucharz, od 2001 prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, od 2009 współzałożyciel Pomorskiej Akademii Kulinarnej w Gdańsku. W latach 2015–2016 był redaktorem naczelnym magazynu Akademia Kulinarna. Miłośnik i propagator kuchni regionalnych oraz organizator konkursów i eventów kulinarnych.

W latach 1988–1989 pracował w restauracji „Współczesna” w Gdańsku na stanowisku kucharza, a od 1989 do 1991 w restauracji „Wczasowa” w Sopocie. W latach 1991–2009 pracował w Orbis SA Hotel. W 2009 został właścicielem prywatnej firmy konsultingowej KINGS zajmującej się doradztwem kulinarnym oraz profesjonalnymi szkoleniami skierowanymi do kucharzy i restauratorów. W tym samym roku został współzałożycielem Pomorskiej Akademii Kulinarnej.

W latach 2014–2015 był współwłaścicielem restauracji „Jack’s Bar & Restaurant” w Gdyni. Od 2015 do 2016 był redaktorem naczelnym magazynu Akademia Kulinarna, skierowanego do uczniów szkół gastronomicznych i młodych adeptów sztuki kulinarnej. W latach 2015–2017 przeprowadzał szkolenia kulinarne dla pracowników różnych restauracji. W 2016 był wiceprzewodniczącym Komisji Egzaminacyjnej „Czeladnik, Mistrz w zawodzie Kucharz” w Pomorskiej Izbie Rzemieślniczej, a od 2018 przewodniczącym tej komisji.

Felietonista, autor tekstów dla magazynów: Poradnika Restaurator, Food Service, Restauracja oraz gościnnie dla pism biznesowych (Galerie Handlowe, Manhattan Business).

Jest pomysłodawcą, wydawcą i współautorem książki „Lekcje Smaków”, skierowanej do uczniów i nauczycieli szkół o profilu gastronomicznym. Jest współautorem książki kucharskiej „Grilluj z Mistrzami Świata” (2010) oraz współautorem książki kucharskiej „Od Kuchni” (2017).

Od 2004 jest organizatorem Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich–Dorszowe Żniwa. W latach 2004–2007 był organizatorem Kulinarnych Mistrzostw Drużyn Kucharskich Juniorów. Od 2017 jest również organizatorem Ogólnopolskiego Sylwestra dla Szefów Kuchni i Cukierni. Organizował pokazy kulinarne: Kuchnie Europy w Gdańsku (2004), podczas Targów Wyposażenia i Żywności w Gastronomii Baltpiek i Gastroexpo (2005–2015) oraz w czasie Jarmarku Dominikańskiego w Gdańsku (2005–2007). Był organizatorem konkursów kulinarnych: Zielone Czapki z firmą Bonduelle (2007), Pomuchel w Łebie (2005), Kreator Smaku (2004–2007). Brał udział w wydarzeniach kulinarnych: Największy Pieróg (2004), Kucharze dzieciom, czyli w krainie obżarstwa (2004), Śledź karnawał z Gazetą Wyborczą (2005), bicie Rekordów Guinnessa w największej porcji grillowanej ryby (2004) i w gotowaniu największej ilości zupy jarzynowej (2005).

Współorganizował wyjazd polskich kucharzy do USA na konkurs w Grillowaniu Jack Daniel’s (2006–2008).

Organizował wyjazd kucharzy i cukierników na Olimpiady Kulinarne IKA w Erfurcie oraz Stuttgarcie:

· Pomerania-Culinary Team of Poland – brązowy medal w 2008 oraz start w 2012,

· National Culinary Team of Poland – srebrny medal w 2016,

· Culinary Team of Poland – brązowy medal w 2020.

Z wielką radością chcemy ogłosić i zaprosić Państwa na I Ogólnopolski Konkurs z Łowienia i przyrządzania karpia, który odbędzie się w malowniczym hotelu położonym w sercu Mazur Zachodnich z dala od aglomeracji.

Wydarzenie będzie miało miejsce 21-24 kwietnia 2023 w Pałacu Mortęgi Hotel & SPA****

Konkurs kierowany jest do kucharzy na co dzień pracujących w restauracjach, restauracjach hotelowych oraz do uczniów szkół gastronomicznych.

Uczestnicy będą musieli złowić oraz przyrządzić karpia złowionego ze Stawu Mortęskiego.

W jury zasiądą kucharze o międzynarodowym pochodzeniu.

Pałac Mortęgi Pałac Mortęgi, sala restauracyjna

Piotr Sztompke
Polecamy

Powiązane Artykuły