Antybiotykowe grillowanie czas zacząć

Początek sezonu grillowego zepsuła pogoda? To nie koniec złych wiadomości, ponieważ w mięsie czeka na nas kolejna. Polacy spożywają więcej antybiotyków w tej formie niż większość Europy!

Deszcz czy nie, ruszyliśmy do sklepów po węgiel i mięso do rzucenia na ruszt. Sezon grillowy kusi zapachami i smakami, do tego towarzystwem. W takich okolicznościach łatwo zapomnieć, że mięso niesie za sobą konkretne zagrożenie dla naszego zdrowia.

To nie wina zwierząt, lecz warunków ich hodowli. W paszy czy wodzie pitnej otrzymują dwukrotnie więcej antybiotyków niż spożywają ludzie, w Polsce to ok. 600 ton rocznie (dane za 2014). Nie muszą być chore – antybiotyki stosuje się u wszystkich zwierząt po to, by poprawić ich odporność i uniknąć chorób przy masowej, przemysłowej hodowli.

antybiotyki

Kury, świnie i krowy w Polsce dostają w paszy czy wodzie coraz więcej antybiotyków. W latach 2011-2014 spożycie wzrosło o prawie jedną czwartą, a bezpieczne dawki są przekraczane prawie trzykrotnie. Na deser, Polska jest druga w Europie pod względem podawania zwierzętom antybiotyków „ostatniej szansy”, a więc tych o krytycznym znaczeniu w leczeniu ludzi.

W tym kontekście słowo „faszerowanie” boleśnie pasuje, a faszerując zwierzęta karmimy antybiotykami i siebie. Efekt: coraz więcej bakterii uodparnia się na działanie antybiotyków, a to z kolei prowadzi do coraz trudniejszej walki o zdrowie pacjentów. Rocznie z powodu oporności na antybiotyki umiera 25 tysięcy obywateli Unii Europejskiej!

Dlatego właśnie Fundacja Wiemy co jemy oraz CIWF Polska prowadzą kampanię na rzecz ograniczenia użycia antybiotyków w hodowli zwierząt. Koalicja Ratujmy Nasze Antybiotyki apeluje o zmniejszenie zużycia antybiotyków w całej Unii Europejskiej o 50% do roku 2020 i o 80% do 2050 roku.  Wzywa rządy państw członkowskich, producentów żywności i europejskich decydentów politycznych do podjęcia natychmiastowych działań:

  • Wprowadzenia zakazu rutynowego profilaktycznego podawania antybiotyków grupom zdrowych zwierząt;
  • Wprowadzenia całkowitego zakazu stosowania wszystkich Krytycznie Ważnych Antybiotyków, a także wszelkich grupowych zabiegów z użyciem tych antybiotyków. Krytycznie Ważne Antybiotyki powinny być stosowane wyłącznie w leczeniu poszczególnych chorych zwierząt;
  • Podjęcia działań mających na celu poprawę zdrowia i warunków życia zwierząt hodowlanych.

Dane na podstawie CIWF Polska

Michal Karas

Autor

Michal Karas

Polecamy

Powiązane Artykuły