Mistrzowie Kuchni: Piotr Domański

Piotr Domański, laureat nagrody Osobowość Roku, został mianowany szefem kuchni w gdańskim Holiday Inn.

Piotr rozpoczął swoją przygodę z gastronomią ponad 20 lat temu w Niemczech, gdzie pracował jako kucharz w Pensjonacie Dom Włoski.

Po powrocie do Polski w 1996 roku rozpoczął pracę w Restauracji Meksykańskiej w Olsztynie. Jego kariera nabrała tempa, kiedy w 1999 roku objął funkcję zastępcy szefa kuchni w hotelu Gromada w Olsztynie.

Piotr swoje bogate doświadczenie zawodowe zdobywał w wielu znanych i cenionych restauracjach na Pomorzu, pełniąc w nich funkcję szefa kuchni. W latach 2002 – 2018 pracował m.in. w Restauracji Elephant, Restauracji La Fonte i Orzeł oraz kultowej już Restauracji Kuchnia Polska u Ewy.

Piotr Domański to niezwykły kucharz, który z wielką pasją i zaangażowaniem propaguje polską kuchnię, za co został przyjęty do Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej. Nie boi się nowych wyzwań i nieustannie szuka inspiracji w tworzeniu nowych dań. W 2017 roku za swoje dokonania kulinarne otrzymał tytuł Kucharz roku Gdańska. Piotr jest autorem wielu wyjątkowych przepisów opublikowanych w książkach i prasie branżowej. Chętnie pomaga innym, a za swoje zaangażowanie w działalność charytatywną otrzymał nagrodę Osobowość Roku.

Piotr podkreśla, że najlepiej w kuchni lubi, gdy wpadają niezapowiedziani goście, jest głośno i gorąco, czyli wszystko pracuje na pełnych obrotach. W Holiday Inn Gdańsk – City Centre Piotr zarządza zespołem kucharzy, odpowiada za część gastronomiczną restauracji oraz konferencji i bankietów.

Piotr Domański powiedział „to dla mnie zaszczyt rozpocząć pracę w tak wyjątkowym hotelu, jak Holiday Inn Gdańsk – City Centre. Jestem pewny, że razem z moim fantastycznym zespołem stworzymy wiele niezapomnianych smaków i wyjątkowych chwil dla naszych gości”.

Z wielką radością chcemy ogłosić i zaprosić Państwa na I Ogólnopolski Konkurs z Łowienia i przyrządzania karpia, który odbędzie się w malowniczym hotelu położonym w sercu Mazur Zachodnich z dala od aglomeracji.

Wydarzenie będzie miało miejsce 21-24 kwietnia 2023 w Pałacu Mortęgi Hotel & SPA****

Konkurs kierowany jest do kucharzy na co dzień pracujących w restauracjach, restauracjach hotelowych oraz do uczniów szkół gastronomicznych.

Uczestnicy będą musieli złowić oraz przyrządzić karpia złowionego ze Stawu Mortęskiego.

W jury zasiądą kucharze o międzynarodowym pochodzeniu.

Pałac Mortęgi Pałac Mortęgi, sala restauracyjna

Michal Karas

Autor

Michal Karas

Polecamy

Powiązane Artykuły