Akademia Smaku: Na czym smażyć?

Obróbka termiczna ma na celu pozbycie się drobnoustrojów i dotyczy głównie produktów pochodzenia odzwierzęcego. Do jednej z form zaliczamy popularne smażenie, spójrzmy jednak prawdzie w oczy, większość osób smaży przede wszystkim z uwagi na walory smakowe.

Tu pojawia się odwieczna walka kucharzy z dietetykami, mianowicie temat oliwy z oliwek. Czy można na niej smażyć? Odpowiedź brzmi tak, powiem więcej, im lepsza jakościowo oliwa tym lepiej nadaje się do smażenie.

– Zagadnienie to wyjaśniłem dokładnie w artykule na moim profilu na portalu Akademia Smaku. Zachęcam do odwiedzin, tam również możecie zadawać mi pytania przez formularz kontaktowy – mówi Jacek Bilczyński, ekspert Akademii Smaku.

Tu przeczytasz więcej o smażeniu na oliwie z oliwek https://akademiasmaku.pl/artykul/oliwa-z-oliwek,41

Karol Pisarski
Polecamy

Powiązane Artykuły