SPAR: FIT zaczyna się w kuchni!

Entuzjasta i promotor zdrowego stylu życia w Polsce. Dietetyk i trener gwiazd, stały gość programów telewizyjnych, autor 3 bestsellerów „FIT od Kuchni”, „FIT jest sexy” i „FIT w praktyce”. Propaguje zdroworozsądkowe podejście do diety i treningu

Dlaczego jedzenie jest najważniejsze przy dbaniu o zdrowie i o piękną sylwetkę?
Jacek Bilczyński, FIT&Lifestyle Coach: Myślę, że najprościej porównać to do budowy domu. O jego trwałości i ostatecznym wyglądzie zawsze decyduje jakość materiałów użytych do jego budowy. Z ludzkim organizmem jest podobnie, nieustannie zachodzą w nim procesy „przebudowy” i również narażony jest na wiele niesprzyjających czynników, choć niekoniecznie atmosferycznych. Tyle, że w ciele, tym budulcem jest pożywienie, które zjadamy. Tak funkcjonuje każdy żywy organizm. Jakość gleby czy czystość powietrza zawsze ma wpływa na plony – co do tego nikt nie ma wątpliwości. Często zbyt duże nadzieje pokładamy w aktywności fizycznej – która oczywiście jest bardzo ważna – a zapominamy o prawidłowym żywieniu. W kontekście zdrowia i wyglądu, zwykle 70 proc. ostatecznego efektu to żywnie, a aktywność to pozostałe 30 proc.

Czy Polacy umieją zdrowo się odżywiać?
Coraz więcej Polaków próbuje dbać o swoje żywienie. Ten trend widoczny jest szczególnie w dużych miastach. Wciąż jednak nie do końca potrafimy robić to prawidłowo. Media zalewają nas sprzecznymi informacjami, producenci stają się oszukać nas sloganami reklamowymi. Czasem zwyczajnie trudno się w tym odnaleźć. Niestety, to wszystko sprawia, że często, mimo chęci i zapału, żywienie Polaków bywa dalekie od zdrowego i pełnowartościowego.

Ostatnio przeżywamy boom na ekologiczne jedzenie, rozwijają się „dietetyczne cateringi” i fit restauracje. To chwilowa moda czy szansa na poprawę nawyków żywieniowych?
Myślę, że to zjawisko będzie rozkwitać. Zdrowy styl życia to już nie tylko moda. Coraz częściej jest świadomą inwestycją w siebie, a nie jedynie socjalnym trendem. Żyjemy coraz szybciej, kariera zawodowa, stres, nieregularny tryb życia, to staje się codziennością wielu Polaków. Odpowiednie żywienie jest skuteczną przeciwwagą, która pomaga zachować witalność, energię i zdrowie. Fit restauracje i cateringi ułatwiają sprawę. Choć nie zawsze są idealne, pozwalają zaoszczędzić cenny czas. Często również oferują „personalizację menu”, co jest dodatkowym atutem, dla osób, które nie do końca odnajdują się w tajnikach zdrowego żywienia.

Jak zmienić swoje nawyki, kiedy w miseczce z cukierkami na stoliku w kuchni, słodzonej kawie i bardzo słonym obiedzie nie widzimy niczego złego?
Wciąż brakuje nam naturalności w podejściu do zdrowego żywienia. Tradycyjna polska kuchnia jest daleka od zdrowej. Zwykle potrzebujemy jakiegoś bodźca. Wśród młodszej części społeczeństwa najczęściej jest to wygląd. Chęć posiadania idealnego ciała, które tak mocno jest obecnie promowane w mediach. U ludzi dojrzałych, ustabilizowanych życiowo, najczęściej tym bodźcem są pierwsze kłopoty zdrowotne, które skłaniają do zmian w jadłospisie. Brakuje nam świadomości, że zdrowe, pełnowartościowe jedzenie, nie musi być niesmaczne, uciążliwe i drogie. Dlatego tak ważne, by pokazywać jak przyjemna i prosta może być zdrowa dieta. Im szybciej się tego nauczymy, tym łatwiejsze i bardziej naturalne będzie wprowadzanie zmian w jadłospisie.

Co powinniśmy całkowicie wykluczyć z naszej diety, żeby zdrowo żyć?
Nie chodzi o to by dać się zakuć w okowy rygorystycznej diety. Nawet ulubione, bardzo niezdrowe przekąski od czasu do czasu nie stanowią problemu. Liczy się raczej złoty środek i zdrowy rozsądek, który pozwala nie tylko żyć zdrowo, ale również czerpać przyjemność z jedzenia. Dobrze ograniczyć wysokoprzetoworzone produkty, szczególnie te smażone w głębokim tłuszczu. Dobrze nie pozwalać sobie zbyt często na typowe fast-foody, oraz błyskawiczne dania w torebkach, np. w postaci zup. Tego rodzaju żywność zwykle naładowana jest niezdrowymi kaloriami i ogromną ilością konserwantów.

Od prawie siedmiu lat uczysz Polaków, pokazując im, że zdrowy styl życia to nie wieczna dieta i wyrzeczenia. Czy widać podstępy w tej edukacji?
Powoli rośnie świadomość zdrowego stylu życia w naszym kraju, czego wyrazem jest choćby dostępność produktów spożywczych, o których jeszcze niedawno mogliśmy jedynie marzyć. Coraz więcej osób zaczyna dostrzegać potrzebę zmian w swoim życiu i tego, jak znaczący wpływ ma to na ich zdrowie i samopoczucie.

Cały wywiad z Jackiem Bilczyńskim oraz kilka wspaniałych FIT przepisów znajdziecie w najnowszym magazynie ZE SMAKIEM i na stronie: https://www.spar.pl/ze-smakiem/.

Polecamy i zapraszamy do lektury oraz odwiedzenia sklepów sieci SPAR054 058!

 

Ela Prochowicz
Polecamy

Powiązane Artykuły