Klub Szefów Kuchni: wydarzenie kulinarne

Tłum gwiazd degustował historyczne dania kuchni polskiej na kolacji Klubu Szefów Kuchni.

Niezwykłe wydarzenie kulinarne miało miejsce w miniony czwartek w warszawskiej restauracji Pink Lobster, która zaprosiła gości na smakowitą podróż w czasie. Nie symbolicznie, ale dosłownie.

Na wytwornej kolacji, której nadano nazwę „Przez stulecia- kuchnia polska w pięciu smakach” podano 7 dań, każde przypisane do innej epoki, od XV. wieku poczynając, na XXI wieku kończąc. Dla wielce zainteresowanych podajemy nazwy serwowanych dań: szczupak po polsku ,perliczka winie muszkatołowym, ślimaki z pietruszką i rodzynkami, chołodziec z botwiny, raków i cielęciny, jesiotr z rumianym sosem, , filety z gołąbków à la Hambourg z homarem oraz deser różany.

W tajniki historii kuchni polskiej wprowadzał prof. Jarosław Dumanowski, a danie degustowało wielu znanych polskich gwiazd: Anna Samusionek, Anna Powierza, Bogusław Linda, Magdalena Antosiewicz, Joanna Majstrak, Anna Popek, Wiganna Papina, Michał Witkowski, Julia Maciuszek, Paulina Janczak, Misheel Jargalsaikhan, Lidia Kopania, Karolina Nowakowska, Miss Warszawy, Agnieszka Kałuża, Joanna Racewicz, Laura Breszka, Jasiek Kuroń z małżonką.

Koncepcję wydarzenia przygotował Klub Szefów Kuchni, który zapowiedział kolejne pokazy polskiej tradycji kulinarnej w nowoczesnej odsłonie. Nie możemy się doczekać kolejnego smakowania.

Redakcja Magazynu
Polecamy

Powiązane Artykuły