Akademia Smaku: Witamina C a nerki

Jedna z popularnych, obiegowych teorii mówi, że witamina C może zwiększać ryzyko kamicy nerkowej.

Wnioski takie bardzo często są wysuwane na podstawie badań w których wykazywano korelację między spożyciem kwasu askorbinowego a poziomem szczawianu.

W praktyce jednak nie musimy się tego obawiać. Nowsze opracowania nie wykazują korelacji między spożyciem witaminy C, a poziomem szczawianu. Co więcej przekrojowe prospektywne badania udowadniają, że długotrwałe przyjmowanie kwasu askorbinowego nie przyczynia się do formowania kamieni nerkowych.

Warto podkreślić, że witamina C ma szereg prozdrowotnych właściwości, a jako praktyczną wskazówkę podpowiem, że warto spożywać ją m.in. w sytuacji kiedy dużo smażymy, pieczemy czy grillujemy. A jeśli o grillowaniu mowa, polecamy artykuł, z którego dowiecie się jak robić to bezpiecznie: https://akademiasmaku.pl/artykul/zasady-grillowania-na-diecie,52

Po więcej merytorycznych treści i przepisów odsyłam na portal AkademiaSmaku.pl, gdzie Jacek jest ekspertem.

 

Piotr Sztompke
Polecamy

Powiązane Artykuły