Barista – mistrz ceremonii

Barista to nie tylko osoba, która podaje nam kawę. Niejednokrotnie w tym zawodzie spotkać można prawdziwych pasjonatów, dla których każda filiżanka pożądanego przez nas, gorącego napoju jest fascynacją

Do tego, aby zostać baristą potrzebna jest nie tylko miłość do kawy, ale i do pracy z ludźmi. Jeśli przestaną oni doceniać te codzienne spotkania z drugim człowiekiem to prawdopodobnie stracą również zamiłowanie do wszystkich wykonywanych przez siebie obowiązków. Ważni są jednak nie tylko ci, którzy każdego dnia proszą nas o kolejną filiżankę kawy, ale i osoby współpracujące z nami w zespole. To oni współtworzą atmosferę w pracy i sprawiają, że kolejnego dnia mamy ochotę do niej pójść.

Dzisiejszy barista raczej tworzy niż odtwarza. W tym fachu, oprócz rozległej wiedzy czy sprawności manualnej, liczy się także talent do tworzenia niestandardowych połączeń. Są tacy, którzy nie przywiązują większej wagi do tego, jak powinni parzyć kawę. Zazwyczaj trafiają oni do kawiarni po to, aby dorobić, mieć jakiekolwiek zatrudnienie. Równie często można jednak spotkać prawdziwych mistrzów ceremonii. To oni, niejednokrotnie ze stoperem w ręku(aby kawa była idealna) parzą najlepsze kawy. Oprócz wysokich umiejętności, przydatna jest także kreatywność w wymyślaniu nowych smaków czy odwaga do eksperymentowania w sposobach podawania napojów. Bo dzisiejszy barista to osoba, która potrafi stworzyć napój na miarę oczekiwań klienta. Niejednokrotnie zmieniają oni nawet miejsce zatrudnienia po to, aby móc korzystać z lepszych urządzeń i rozwijać swoją pasję.

Rosnące oczekiwania wobec baristów to efekt coraz większej wiedzy miłośników małej czarnej na temat pochodzenia kawy, sposobów palenia i metod jej parzenia. Ponadto klienci chętniej poszukują nowych smaków. Oznacza to, że w Polsce rośnie popularność kawy, a jej smakosze pogłębiają swoją wiedzę na temat ulubionego trunku. Zauważyć to można m.in. podczas kupowania przez nich tego specjału. Coraz częściej pytają oni np., z którego regionu pochodzi dana kawa. To wszystko przysparza radości baristom, którzy prowadząc z gośćmi rozmowy na temat kawy i widząc ich zadowolenie, są w swoim żywiole.

Źródło: Garden of Words

Karol Pisarski
Polecamy

Powiązane Artykuły