Wiesław Bober należy do wąskiego grona najlepszych i najbardziej doświadczonych szefów kuchni w Polsce.
Gotował dla artystów, ludzi świata polityki oraz Miss World.
Doskonały kucharz – pomysłodawca, organizator, juror, trener oraz laureat wielu konkursów kulinarnych.
W pabianickim Hotelu Fabryka Wełny, w którym pracuje od 2015 r. stworzył autorskie miejsce – Restaurację Wzorcownia by Wiesław Bober. To miejsce na światowym poziomie z wyjątkową atmosferą, eleganckim wnętrzem i przede wszystkim doskonałym jedzeniem. Współzałożyciel Klubu Szefów Kuchni organizacji skupiającej najlepszych szefów kuchni w Polsce.
Występował wielokrotnie w programach telewizyjnych.
Pomysłodawca i organizator Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Gęsina nie tylko na św. Marcina”
Za swoje dokonania kulinarne został doceniony i wielokrotnie nagradzany:
– Szef Kuchni Roku 2016 r.
– Statuetka Hermesa – kategoria restauracja hotelowa
– 100 Best Restaurant – czterokrotnie nagrodzony
– Człowiek Sukcesu 2016
– Kucharz Roku 2018
– Twórca Luksusu 2018
– Złoty Widelec w kategorii najlepsza restauracja hotelowa
– Ambasador Marki Złotego Widelca
– Członek loży ekspertów Ogólnopolskiego Programu promocyjnego „Doceń polskie”
– Ambasador marki produktów Spółdzielni Mleczarskiej Gostyń od 4 lat.
Produktów Spółdzielni używa w swojej kuchni i promuje podczas konkursów i licznych pokazów kulinarnych.
Z wielką radością chcemy ogłosić i zaprosić Państwa na I Ogólnopolski Konkurs z Łowienia i przyrządzania karpia, który odbędzie się w malowniczym hotelu położonym w sercu Mazur Zachodnich z dala od aglomeracji.
Wydarzenie będzie miało miejsce 21-24 kwietnia 2023 w Pałacu Mortęgi Hotel & SPA****
Konkurs kierowany jest do kucharzy na co dzień pracujących w restauracjach, restauracjach hotelowych oraz do uczniów szkół gastronomicznych.
Uczestnicy będą musieli złowić oraz przyrządzić karpia złowionego ze Stawu Mortęskiego.
W jury zasiądą kucharze o międzynarodowym pochodzeniu.