Raport specjalny: Jak kupować mądrze?

Zakupy robimy teraz rzadziej, staramy się również kupować większą ilość produktów, by ograniczyć konieczność wychodzenia z domów.

Szczególną uwagę należy zwrócić na kupowaną żywność, okazuje się bowiem, że na rynek trafiają tysiące artykułów, które mogą być szkodliwe lub niebezpieczne dla naszego zdrowia. Jak możemy upewnić się, że nasze zapasy nie spowodują potencjalnego zatrucia?

Bakterie salmonelli w żywności, toksyny w kaszy gryczanej, a nawet drut metalowy w ananasach i smalcu – to zaledwie kilka przypadków produktów, które trafiły do sprzedaży. Zaledwie od początku lutego br. rządowe instytucje ostrzegały przed 51 wadliwymi lub niebezpiecznymi produktami, z których 11 przypadków stanowiły artykuły spożywcze. Pozostałe komunikaty dotyczyły farmaceutyków (6 przypadków), motoryzacji (17 alertów), czy zabawek (9). W roku 2019 takich komunikatów było łącznie 172.

Jak sprawdzać, czy kupione przez nas produkty są bezpieczne i nie zostały wycofane z rynku?

Należy czytać oficjalne komunikaty ze sprawdzonych źródeł, takich jak Główny Inspektorat Sanitarny, Główny Inspektorat Farmaceutyczny, Urząd Ochrony Konkurencji, a także z podmiotów międzynarodowych np. Wspólnotowego Systemu Szybkiej Informacji.

Źródło: informacja prasowa dspectrum.pl

Michal Karas

Autor

Michal Karas

Polecamy

Powiązane Artykuły