Niezwykle nam miło zaprosić nasze Czytelniczki i Czytelników do przeczytania wywiadu z Szefem Kuchni w Restauracji Vanilla Sky, Dariuszem Skumorowskim w nastrojowym Hotelu Niebieski w Krakowie, w obiekcie naszego wieloletniego Partnera biznesowego. Polecamy rezerwowanie noclegów z widokiem na Wisłę w Hotelu Niebieskim i skosztowanie restauracyjnych dań!
Pańska praca, to zawód czy pasja? I dlaczego to połączenie obu?
Dariusz Skumorowski, Szef Kuchni w Hotelu Niebieski: Miałem tę rzadko spotykaną szansę, połączyć pasję z pracą i tym, co chciałbym robić w życiu. Połączenie tych dwóch rzeczy pozwala mi na rozwijanie swoich umiejętności, uczenie się nowych rzeczy i zabezpiecza mnie finansowo. Daje mi zadowolenie z życia. Pozwala mi czuć się dobrze sam ze sobą.
Jak zaczęła się Pańska przygoda z kuchnią?
Myślę, że zaczęło się to w domu.
Od dziecka interesowało mnie wszystko, co związane z kuchnią. Chciałem zawsze pomagać mamie w przygotowaniu. W szkole gastronomicznej dostałem zastrzyk wiedzy i energii, która mnie utwierdziła w tym, że chcę się tym zajmować.
Łączy Pan tradycję z nowoczesnością i kreuje unikalne kompozycje smakowe. Skąd taka droga?
Jestem eklektykiem, szukam nowych rozwiązań, starając się połączyć tradycyjne dania i coś nowego, zaskakującego dla gości. Staram się podnosić swój poziom wiedzy i uatrakcyjniać swoje dania. Wypracowanie swojego stylu jest dla mnie bardzo ważne i satysfakcjonujące a opinie gości, którzy wracają, pokazuje, że wysiłki się opłaciły.
Skąd czerpie Pan inspiracje do tworzenia dań?
Książki, internet, telewizja to takie klasyczne i szybkie formy inspiracji.
Pomaga mi też podróżowanie, dania które mogę zjeść i dowiedzieć się czegoś o nich. Poznawanie nowych ludzi, rozmowa z nimi. Każda nowopoznana osoba i ich historie to niewyczerpalne źródło pomysłów i inspiracji.
Pytanie z działu kuchnie świata. Pańska ulubiona kuchnia to?
Nie mam swojej jednej ulubionej. Najbliższą mi jest polska kuchnia, oczywiście. Kuchnię francuską lubię za różnorodność, włoską za tradycję i prostotę, japońską za perfekcjonizm.
Co sądzi Pan o naszej, polskiej kuchni, która ma renomę raczej ciężkiej, tłustej i zachowawczej?
W moim odczuciu kuchnia polska jest jedną z najbardziej ciekawych, jeżeli chodzi o smaki i różnorodność.
Mamy świetną dziczyznę, ryby, dania mięsne, wędliny (najlepsze!), świetne zupy, kiszonki, dania z kaszy i moje ulubione pierogi.
Sernik i szarlotka to najlepsze, co można zjeść na deser.
Powolutku kuchnia polska przebije się do góry, w klasyfikacji najlepszych kuchni na świecie.
Moja szefowa jest fanką rybnych dań Restauracji Vanilla Sky, ja stawiam na te bezmięsne, a które swoje danie Pan lubi najbardziej i dlaczego?
Nie mam swojego jednego ulubionego, nad wszystkimi pracowałem i wszystkie uważam za warte spróbowania. Jeżeli miałbym wybrać coś, co lubię często zjeść to byłby to któryś z deserów. Dobra kawa, coś słodkiego i poprawia mi dzien.
Jaką rolę w pracy szefa kuchni pełni pewność siebie?
Jestem osobą, która chce nieustannie się rozwija, wierzę w swoje umiejętności i to pozwala mi być pewnym siebie. Mając pewność siebie, wychodzę ze swojej strefy komfortu i angażuję się w zadania, które mnie rozwijają i motywują.
Pańskie największe zawodowe marzenie, to?
Kiedyś nim było zostać szefem kuchni, już się spełniło. Teraz chciałbym znaleźć odpowiednią równowagę pomiędzy obowiązkami zawodowymi, w których się spełniam, a życiem prywatnym i realizowaniem swoich marzeń.
Dziękujemy za inspirujący wywiad i zapraszamy do Hotelu Niebieskiego na przepyszne dania spod ręki Pana Dariusza!
Strona: https://niebieski.com.pl/
NIEBIESKI ART HOTEL & SPA
Flisacka 3 (przecznica od ul. Kościuszki)
30-114 Kraków
tel. +48 12 297 40 00
Fot. materiały Partnera
Źródło: materiał promocyjny Partnera