Wino i piwo zmniejszają ryzyko cukrzycy

Osoby regularnie sięgające po alkohol w umiarkowanych ilościach, tzn. kilka razy w tygodniu, są mniej narażone na cukrzycę – twierdzą badacze duńscy na łamach „Diabetologia”. Mogą jednak częściej chorować na inne schorzenia

Główna autorka badania prof. Janne Tolstrup z Uniwersytetu Południowej Danii zastrzega, że nie namawia do picia i przypomina, że nadużywanie alkoholu niszczy zdrowie. Specjalistka wraz ze swym zespołem przebadała ponad 70 tys. osób, które pytano o to, jak często i w jakich ilościach sięgają po alkohol.

Po raz kolejny potwierdziło się, że najbardziej korzystne dla zdrowia jest wino, szczególnie czerwone. Zmniejsza ono ryzyko cukrzycy o 32 proc. u mężczyzn i o 27 proc. u kobiet, pod warunkiem, że jest wypijane trzy lub cztery razy w tygodniu (w porównaniu do osób, które sięgają po ten trunek rzadziej niż raz w tygodniu).

Ryzyko cukrzycy redukuje również piwo, ale w mniejszym stopniu niż wino. U mężczyzn, którzy wypijają od jednej do sześciu puszek piwa tygodniowo, zagrożenie tą chorobą jest o 21 proc. mniejsze (w porównaniu z panami, którzy piją mniej niż jedno piwo tygodniowo). W przypadku kobiet nie stwierdzono, żeby piwo w jakichkolwiek ilościach chroniło je przed cukrzycą.

U obu płci mocne trunki nie chronią przed cukrzycą, u kobiet mogą nawet zwiększać ryzyko tej choroby, szczególnie wtedy, gdy są wypijane w większych ilościach. Przykładowo gin kilka razy w tygodniu zwiększa u kobiet ryzyko cukrzycy o 83 proc.

Co ciekawe, duńskie badania nie wykazały, że upijanie się sprzyja cukrzycy. Stwierdzono natomiast, że w przypadku tej choroby bardziej korzystne jest częstsze spożywanie wina lub piwa, ale w mniejszych ilościach, niż odwrotnie. Inni specjaliści zwracają jednak uwagę, że częste sięganie po alkohol jest bardziej szkodliwe dla wątroby, ponieważ nie ma ona czasu na regenerację.

Duńskie badania wykazały również, że umiarkowane picie alkoholu kilka razy w tygodniu zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, w tym zawału serca oraz udaru mózgu. Jednocześnie potwierdzają one, że alkohol niekorzystnie wpływa na choroby przewodu pokarmowego, szczególnie na wątrobę i trzustkę.

Alkohol może wpływać na ponad 50 różnych schorzeń, dlatego nie namawiamy do tego, że by po niego sięgać – podkreśla prof. Tolstrup.

Źródło: PAP – Nauka w Polsce

Karol Pisarski
Polecamy

Powiązane Artykuły